Hírek

Lakótér a télikertben – 2. cikk

télikert, lakótélikert, teraszbeépítés

A lakótérbővítés különleges módja a télikert megvalósítása, ami egyben a ház szerves részévé válik. Nem feledve a tapasztalatokat, miszerint a család kedvenc tartózkodási helye lesz az új, világos, természetet a lakásba csalogató helyiség. Mesterséges fűtése van és egész évben használható. Gondoskodni kell a megfelelő szellőztetésről, napvédelemről, hőszigetelésről, adott esetben a hűtésről is.

Télikert, lakótélikert, teraszbeépítés

Lakótérbővítés télikerttel

Télikertek szellőztetése

Meglepő, hogy a télikert tervezésénél milyen ritkán kerül szóba annak szellőztetése – pedig ennek hiánya kellemetlen következményekkel jár.

Az építkezés során használt egyre korszerűbb anyagok egyre jobb hőszigetelési, légzárási és párazárási tulajdonságokkal rendelkeznek. Ennek következtében a lakóhelyiségekben megszűnik az állandó szellőzés.

Viszont röviddel a legtöbb télikert használatbavétele után megjelennek az első kellemetlen jelenségek: a páralecsapódás, penészedés, nyáron pedig a túlmelegedés. Ennek magyarázata egyszeű. A lakásban a mindennapi tevékenységünk során nagy mennyiségű pára kerül a levegőbe: a légzés, a főzés, a fürdés vagy a takarítás stb. mind-mind páraképzéssel jár. A kevésbé szellőztetett helyiségekben a hideg falfelületeknél (hőhidas megoldásoknál) a penészesedés intenzívebb, és kritikus esetben akár páralecsapódás is keletkezhet. Ezek a jelenségek azon kívül, hogy lehetetlenné teszik a barátságos, harmonikus otthon kialakítását, még egészségünkre is veszélyesek. Télikertek esetében a határoló falak nagy részben különböző (PVC, fa, alumínium) nyílászáró rendszerekből készülnek, amelyek szinte légmentesen zárnak. Ezáltal a természetes levegőáramlás majdnem teljesen megszűnik.

Hideg időszakban a nyílászáró rendszerek, illetve azok üvegezése rosszabb hőszigetelő értékkel rendelkeznek, mint a lakóház falszerkezetei. Emiatt a páralecsapódás veszélye lényegesen nagyobb.

Télikert, lakótélikert

Párátlanítás a beépített szellőzőrendszer segítségével

Nyáron a túlmelegedés okoz fejfájást. A hőfelhalmozódás megakadályozásának legegyszerűbb és költségkímélö módja a szellőztetés. Ha például huzamosabb távollét esetén a szellőztetés elmarad, a télikertben a hőmérséklet könnyedén meghaladhatja az 50 °C (kritikus esetben akár a 70 °C-t is elérheti!), így később sokkal nehezebb a télikert lehűtése. Nem is beszélve arról, hogy a túlzott meleg milyen káros hatással lehet a növényekre és a berendezésre.

A SUNWOOD télikertek alaptartozéka a profil szerkezetbe rejtett zárható szellőzőrendszer, melynek segítségével könnyedén kiküszöbölhetőek ezek a problémák anélkül, hogy az ajtók vagy ablakok nyitásával, zárásával kellene szabályozni a szellőztetést.

Hideg időszakban a szellőzőrendszerben részleges zárással szabályozható a ki,- és beáramló levegő mennyisége, ezzel megakadályozva a páralecsapódást. Mivel a szellőzők jóval a fejmagasság fölött találhatóak, a szellőzés nem okoz kellemetlen huzatot.

Nyáron a szellőzők teljes megnyitásával – közvetlenül a tető üvegszerkezete alatt – állandó légáramlat keletkezik, ami belső árnyékolók használata esetén különösen előnyös, ugyanis megakadályozza a meleg légzsák kialakulását (amely csökkenti a télikert túlmelegedését).

Természetesen figyelembe kell venni más szempontokat, mint például a télikert tájolását, mert intenzív napsütés esetén hővédő üvegek, árnyékoló rendszer vagy klímaberendezés alkalmazása szükséges.

Ezekkel az érdekes gondolatokkal folytatjuk cikksorozatunkat a következő számban. Addig is kérdéseikkel forduljanak bizalommal szakembereinkhez.

Related Posts