Üdvözlöm az előtetők kesze-kusza világában!

Amennyiben a saját otthonában jelenleg nincs is, de biztosan nem kell messzire mennie, hogy az egyik szomszédjánál vagy az utcában biztosan talál egy eső ellelni védelemre tervezett előtetőt. Általában a bejárat elé vagy a teraszokra használatos megoldás. Egy időben fényképeztem és gyűjtöttem a “retro” télikerteket amiket a 60-as, 70-es években többnyire házi megoldásokkal készítettek az emberek. Innen jutott eszembe, hogy van nekünk egy csodálatosan szép idegenforgalmi kincsünk, a Balaton és környéke, aminek egyes részeit akár ” retro előtető skanzennek” is lehetne nevezni. A 30-40 éve épült nyaralókhoz szinte hozzá tartozik a sárga drótüveges teraszfedés, ugye most már önnek is megvan az emlékezetében 🙂 ! Kicsit komolyabbra fordítva a gondolatokat, ma már nem ez a divat. Viszont jó pár mostani gyártónak ajánlanám, hogy megnézhetné és tanulhatna az elődeitől. Mire is gondolok? Szépek a mostani minimalista és rozsdamentes anyagokból készült “design”-os előtetők csak éppen csatorna nincs rajtuk. Nálunk ez elképzelhetetlen, hogy ilyet ajánljunk! Gondolom őszi esős időben senkinek sem esik jól hazaérve először átjutni a tetőről lefolyó vízfüggönyön, vagy télen sem szeretne a bejárati ajtója előtt 2m-re elcsúszni, a tetőről lecsurgó majd estére megfagyó csapadékon. Az általunk ajánlott előtetőrendszerek esőcsatornával ellátottak, statikailag ( hóteherre) méretezettek és mindig a helyszínre tervezzük. Statikai számolásoknál figyelembe vesszük a gyakran kialakuló háztető alatti hózugterhet.

Nagyobb, komolyabb előtetők, teraszfedések

Az ilyen előtetőket saját Sunwood renszerből gyártjuk és általában üveggel ajánljuk. Természetesen a szabványnak megfelelő biztonsági üveget használunk, különböző multifunkciós üvegek felhasználásával. Mindezt a lefedendő terület tájolásától függően és a használati szempontokat figyelembe véve, a megrendelővel közösen határozzuk meg.
A teraszfedést említve szeretném megjegyezni, hogy az így kialakított előtetőket esetleg később oldalfalakkal el lehet látni, de mivel ezek úgynevezett hőhidas rendszerek, ezért csak 3 évszakos télikerteknek tudják majd használni. Későbbiekben a kifűtése gazdaságtalanabb. Ezt megelőzve ha valaki később 4 évszakos teljes értékű lakótélikertet szeretne a terasz lefedéséből, csak mindezt két ütemben gondolja megvalósítani, annak hőhídmentes gyári télikert tetőt ajánlunk, hőszigetelt tetőüvegezéssel.

Előtető képek

előtető