Az alábbiakban a leggyakrabban felmerülő kérdésekre igyekszünk választ adni. Amennyiben a további kérdése lenne, kollégáink örömmel állnak rendelkezésére e-mailben, telefonon vagy akár személyesen.

Talán könnyebben megfogalmazható a télikert szerepe otthonunkban, ha a következő kérdéseket, gondolatokat elképzeljük:

 • Szereti-e az otthonába beáramló reggeli napsugarak simogató melegét, amik pozitív energiával töltik fel Önt?
 • Kedveli-e Ön a világos tereket, a természetes nappali fényeket, valamint a légies könnyedséget lakásában?
 • Évszaktól függően, a napi munkából hazajövet szívesen pihenne-e csendes tavaszi esőben, az őszi naplementében, majd téli hóesésben a kertben ülve, miközben az otthon kényelmét élvezi?
 • Szeretné-e rokonait, barátait egy különleges hangulatú helységben vendégül látni, ahol kellemes környezetben, finom borokat iszogatva, éjszakába nyúló beszélgetések alatt a csillagos eget csodálni?

Mindezeket az érzéseket biztosítja Önnek és családjának egy jól megépített télikert.
Összegezve: a télikert a fény és a tér összhangja, egy különleges hangulatú helysége, ahol a természetben érezheti magát és emellett a családi otthon meghatározó helysége.

Mielőtt szeretné eldönteni, hogy milyen télikertet válasszon, a következő kérdésekre segítünk megkeresni a választ, különböző szempontok alapján:

 • télikert használhatósága, funkciója
 • az építéshez használt alapanyagok fajtái
 • a télikert tájolása, fekvése.

A télikert használhatósága szerint megkülönböztetünk lakó télikertet, melyek az Ön lakásának szerves részeként szolgál, valamint kifejezetten az Ön kedvenc növényeinek mediterrán éghajlatot biztosító helységet.
Cégünk további szempontként figyelembe veszi az Ön házának stílusjegyeit, forma-, és színvilágát. Így az utólag hozzátervezett, majd megépített télikert, azokat a jegyeket követi, ezzel biztosítva harmonikus, ízléses illeszkedését a házhoz.

A télikertvásárló élete során általában csak egy télikertet vásárol és azt jobb esetben 20-30, vagy még több évig fogja használni, ezért nehéz érzékeltetni a különbséget.

Amennyiben lehetősége lenne gyári rendszerű télikert próbahasználatára és egy függönyfal rendszerből vagy T-profilból legyártott termék kipróbálására, akkor ez az Ön számára sem lenne kérdés.

A gyári rendszerű télikert minden elemét tervező mérnökök fejlesztették ki sorozatgyártásra, statikai számításokkal és esztétikai csomópontok kialakításának figyelembe vételével. Odafigyelve a legfontosabb szempontok alapján, mint sorozatgyártásra alkalmas rendszerek, statika, szerelhetőség, esztétika, design, szellőztetés, kiegészítők, és a gyári garancia. Ezek összessége jelenti a télikert-rendszert.

Különböző szerkezeti anyagok felhasználásával lehet jó lakótélikertet építeni. Alapanyagok szerint lehet fából, műanyagból (PVC), hőhídmentes alumíniumból és fa-alumínium kombinációjából. Kiválasztásnál figyelembe kell vennünk a lakótélikert funkcióját-használhatóságát, a házban lévő nyílászárók anyagát, színét, formáját, és persze a bekerülési árat. Az eddig felsorolt anyagok kiválasztása a télikert oldalfalának szempontjából érdekes. A tetőszerkezet csak gyári rendszerű, alumínium vázas PVC borítású, vagy tiszta alumínium szerkezetű lehet.

A PVC télikert jellemzői: nem igényel különösebb karbantartást, könnyen tisztítható. Kérhető faerezetű, kasírozott mintázattal, bőséges színválasztékban. Jók a hőszigetelési értékei, mérsékelt az árfekvése.

Az alumínium télikert jellemzői: könnyen tisztán tartható, hőhídmentes kivitelben a PVC-hez hasonló értékeket mutat a hőszigetelése, a RAL színskála bármilyen színárnyalatában kérhető, nagy igénybevételeket jól bírja, letisztult formák jellemzik, tartóssága végett magasabb az árfekvése a PVC-hez képest.

A fa-alumínium télikert jellemzői: belül fa – kívül alumínium. Magas esztétikai és természet közeli hatást érvényesít a fa szépsége és természetessége az otthonunkban, ellenben kívülről az alumínium burkolatok az időjárás viszontagságai ellen óvják nyílászáróinkat.

Az alap információk és értékek alapján köztudott: A télikert a nagy üvegfelületek használata miatt gyorsabban melegszik fel a napsütés hatására és gyorsabban hűl ki a külső hideg idő hatására, mint egy normál építésű lakóház. Ezért cégünk, amikor teljes értékű lakótélikertet kínál Önnek, nem feledkezik meg a mérhető eredményekkel alátámasztott tényekről. Mi inkább, megvizsgálva az Ön igényeit, párosítjuk azokat az épülő lakótélikert tájolásával, figyelembe vesszük a ház jellegét, fűtési megoldását és ezek tükrében tervezzük meg..

A télikert üvegfelületeit két részre bontva, tetőre és oldalfalra kezdjük a célt megközelíteni.

Nyáron ne legyen meleg
megoldás: árnyékolástechnika a tetőre – vagy jó napvédő üveg a tetőbe, emellett az oldalfalban nagy nyitható nyílászárók az átszellőztethetőségért.

Télen ne fázzunk a lakótélikertben
megoldás: jól kialakított optimalizált fűtés, jó minőségű oldalfallal, jól kiválasztott üvegezéssel, ami a téli időszakban az amúgy “laposan”, inkább oldalról besütő értékes napsugarakat akár fűtésre hasznosítja.

Összegezve: A jól megtervezett lakótélikert egész évben használható a lakás szerves részeként, azzal a plusz természetközeli érzéssel, amire oly sok ember vágyik az otthonában.

Ön számára, aki télikert megvalósításán gondolkodik és ezeket a sorokat olvassa, szerintem nem az a kérdés, hogy kell-e szellőztetni a télikertet vagy sem. Természetesen mindeki úgy szabályozza a télikertjének az oldalfal nyithatóságát, ahogy az időjárás éppen kívánja. Számunkra, mint sokat tapasztalt szakembereknek, célunk rávilágítani arra, mi történik, amikor minden zárva van egy télikertben. Általában minden cég büszke, amikor azt mondja, a mi télikertünk nem ázik be és teljesen hermetikusan le van minden tömítve!

Sajnos, ennél rosszabbat nem tehetnének az új tulajdonossal. Mivel a télikerben gyakori a sok virág, szeretjük a csobobókat, valamint ami a legfontosabb, hogy közvetlenebb a külső és belső hőmérséklet találkozása, így nagyobb a párásodás. Azonnal megjelennek a penészedés és gombásodás nyomai, esetleg párakicsapódások jellegzetes fekete megfolyásai.

Megoldás a gyári tetőszerkezetbe tervezett és épített természetes szellőztetés. Az angol Ultrafreme cég 30 éve megtervezte és levédette azt a tetőszerkezeti rendszerét, aminek használatával a télikert akkor is szellőzik, amikor zárt állapotban van. Ennek köszönhetően 60% relatív páratartalomig elkerülhető a párásodás, penészesedés. Cegünk Közép-európai képviselete az említett rendszernek (több országban) és ennek köszönhetően több száz megelégedett télikert tulajdonos az ügyfelünk.

A jól megtervezett lakótélkertet jellemzik a nagy nyitható üvegfelületekkel ellátott oldalfalak, azokra pontosan illeszkedő gyári tetőrendszer szellőzővel, biztonsági üvegezéssel. A lakótérben használt anyagok megegyeznek a lakásban használt kialakításokkal és bútorzattal.

Az év minden napján teljes értékű lakótérként használható, fűthető, árnyékolható, természetközeli, exkluzív megjelenésű “ékszerdoboz”.

A télikert tervezésénél minden esetben a lakóépület stílusjegyeit, színvilágát, és arányait figyelembe véve határozzuk meg a formáját. Nagy lehetőségekkel szolgál és segíti munkánkat a gyári rendszerek számtalan bonyolult és tetszetős megvalósítása. Az alapterület formáját lekövetve, további lehetőségünk van a tető formavilágát megválasztani.

Itt említeném a tető haljásszögének megválasztását, a szaruk elhelyezkedésének formáit, az üvegmezők magyságát és a díszítő elemek használatát. A télikert formákat alapul véve, és a több száz referencia munkánkat megtekintve kijelenthető, hogy hasonló télikerteket építettünk, de két egyformát még nem!

A télikert ára mindig a formájától függ, valamint a megtervezett nyílászárók típusától, anyagától. Nem ártáblázatokból dolgozunk, hanem minden egyes télikert egyénileg van beárazva, az adott tételek alapján.

A jól megtervezett télikert ideális méretben és technikai tényezőkkel olyan árkategóriában mozog, mint egy hasonló paraméterekkel rendelkező, újonnan épített családi ház (m2). Különbség viszont, hogy a télikert esetében számoljunk egy exkluzív megjelenést és luxusérzést nyújtó építménnyel.

A télikert piacot ismerve gyakran felmerül ez a kérdés az árajánlatot kérő ügyfeleink körében. Próbálunk segíteni tapasztalati tanácsokkal, amivel az a célunk, ha az ügyfél nem is minket választ télikertjének megépítésére, de lagalább a számára a legfontosabb szempontok alapján döntsön.

Szempontok amiket érdemes megkérdezni a döntés előtt:

 • Milyen rendszerrel dolgoznak? Külön az oldalfal és a tető. Télikert tetőt nem szabad oldalfal profilból gyártani! (nem arra lett tervezve)
 • Mi a rendszer? Az a tetőszerkezet, amit, egy jobb esetben, hőhídmentes profilból szögbe vágva, majd összehegesztik – az nem tetőrendszer!
  A jó minőségű télikert tetőrendszer az egy, a nemzetközi normáknak megfelelő minősítéssel ellátott, csomóponti kialakításokkal, télikert tető-használatra tervezett, szerelhető, vízzárásokkal ellátott, különböző terhelésekre méretezett gyári rendszer.
 • Üveg vagy polikarbonát? Aki a polikarbonátot ajánlja egy minőségi lakótélikertbe, az csak a termékét akarja eladni, a minőség számára másodlagos!
 • A tető üvegezése? Csak edzett és ragasztott biztonsági hőszigetelt (thermo) üveget lehet a tetőbe elhelyezni! (kérjen üvegmintát)
 • Tervezés? A télikert az lakóépületnek számít! kérjen tervezési és statikai terveket, ennek hiányában ne feledje, akár több tonna üveg és hó lesz a felje fölött!
 • Referenciák? Kérjen a cégtől referencia katalógust, de ne fogadja el a gyári képeket, mert lehet, hogy az Önét szerelik először – tapasztalat nélkül!
 • Garancia? Válasszon olyan télikertes céget, aki régen a piacon van, és bőven rendelkezik tapasztalattal! (sajnos közülük is van, aki a mai helyzetben csődöt jelent)
 • Kedvező ár, nagy %-ok? A legnagyobb becsapás! Nem lehet jó minőséget kínálni olcsó áron!
  Tudjuk: “a tablettás bor a szőlőre érzékenyeknek lett kitalálva”!
 • Angol gyári rendszerek? Sajnos ez még nem garancia, mert a legtöbb angol gyártó nem a Közép-európai éghajlati viszonyokra tervezte rendszerét. Statikailag nem felelnek meg (gyengék)!

A mi szolgáltatásunk ezért eltér a többi télikertet ajánló cégétől. Mi az Ön igényeinek megfelelően, a lakó település időjárási körülményeit és a használt anyagokat figyelembe véve, tervezzük meg és építjük meg a statikailag méretezett gyári rendszerekből a télikertjét.

A lakó télikertek oldalfal rendszerében minden esetben 2 vagy 3 rétegű hőszigetelt (thermo) üveget alkalmazunk. A feltett kérdés egy szép télikert megvalósításánál természetesen csak a tetőszerkezetre vonatkozik.

A gyári télikert tetőrendszer úgy van kialakítva ami a különböző vastagságú üvegszerkezet vagy polikarbonát fogadására alkalmas. Az alábbiakban összehasonlítjuk a két terméket használhatóságuk szerint és a vásárló szemszögéből.

A tetőszerkezetben használt üvegek minőségi összeállításuk függ a télikert tájolásától, a kívánt hőszigeteléstől, és a tisztán tarthatósági feltételektől. A felsorolt tényezők alapján akár kétszeres ára is lehet egy déli oldalra tervezett (80% napenergia visszaverő), öntisztuló (bio clean) tetőüvegnek, mint az északi oldalra tervezett hőszigetelt biztonsági üvegnek.

A télkert tervezésénél az elsődleges szempont a tájolás. Általában meglévő teraszok átalakításával keresnek meg, ezekben az esetekben természetesen alkalmazkodnunk kell a kialakított helyszínekhez. Új tervezésű épületeknél jobb a helyzet, még van lehetőség átgondolni a télikert funkcióját, és annak fekvését.

A különböző égtájakra tekintő télikerteknek többnyire hasonló a funkciója (hasznos lakótér – exkluzív megjelenéssel), de merőben eltér a kialakításuk. A kialakítások során más anyagokat, nagyobb nyithatóságú oldalfalakat, napenergia visszaverő üvegszerkezeteket, motoros automatizált tetőablakokat, árnyékolókat, kell felhasználnunk a déli oldalon. Ellenben az északi oldalon épített télikerteknél mindent elkövetünk a napenergia befogadására, annak jótékony hatásának a hasznosítására.

Figyelembe kell venni az égtájolás szerint:

 • az oldalfalak nyithatóságát, nyílászárók fajtáját: (bukó-nyíló, középen felnyíló, toló-bukó, emelő-toló, harmonika működtetésű)
 • az oldalfalak anyagát, a tetőszerkezet anyagát, (PVC, PVC-alumínium, alumínium, fa-alu)
 • felhasznált anyagok minőségét, színét, dilatációs értékeit
 • az oldalfalakba és a tetőszerkezetbe tervezett üvegek szerkezetét, (hőszigetelés, hangszigetelés, napvédelem)
 • az oldalfalra és tetőre tervezett árnyékolás technikák alkalmazását
 • különböző érzékelőkkel (szél, nap, csapadék, hőmérséklet) ellátott motorizált tetőablakok, árnyékolók, alkalmazását
  szúnyoghálók alkalmazását

Összegezve: A jól átgondolt és az égtájolást figyelembe véve megtervezett télikert, az Ön házának is a kedvenc lakótere lehet, egy igazi “ékszerdoboz”.